Další variaci pizzy si můžete dát s lososem a špenátem.
Základní těsto na pizzu:
- 1000 g hladké mouky
- 500 ml vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 lžíce olivového oleje
- špetka soli
V míse smícháme mouku s vlažnou vodou, ve které jsme rozmíchali sáček sušeného droždí. Přidáme olivový olej a špetku soli. Vařečkou vypracujeme těsto, které necháme v chladničce odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto v míse potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, aby neosychalo. Již před odležením můžeme těsto rozdělit na jednotlivé porce a nachystat si bochánky. Na 1 ks pizzy počítáme s cca 120 g těsta, tzn. že z 1 kg mouky upečeme 8 ks.
Pizza s lososem a špenátem
Pizza obložená lososem a špenátem je nejchutnější se smetanovým základem.
Na 2 ks pizzy potřebujeme:
- předem připravené vykynuté a odleželé těsto
na smetanový základ:
- 150 g ricotty nebo přírodního sýru
- 3-4 lžíce smetany
- mořskou sůl se sušenými bylinkami
na obložení:
- 200 g uzeného lososa
- špetku soli
- špetku hrubě mletého pepře
- strouhanou citrónovou kůru
- 1 lžičku citrónové šťávy
- čerstvé špenátové listy
- olivový olej
Postup přípravy:
- Ricottu hladce rozmícháme se smetanou a ochutíme bylinkovou solí.
- Těsto na pizzu tence rozválíme, položíme na kulatý pizza plech. Podle tradice ji můžeme sázet rovnou lopatou do pece a péct přímo na kameni.
- Těsto pokryjeme několika lžícemi smetanového základu a rozetřeme ho celé ploše, vyjma tenkého proužku těsně u okrajů.
- Obložíme spařenými listy špenátu a přidáme kousky uzeného lososa. Zakápneme citrónovou šťávou a přidáme trochu strouhané kůry a mletého černého pepře.
- Připravenou pizzu vložíme do přední poloviny pece vytopené na 320 °C. Pečeme cca 3 minuty při otevřených dvířkách a v polovině pečení pizzu otočíme o 180 °, aby se okraje stejnoměrně propekly.
- Pizzu vytáhneme pomocí kovové lopatky a ještě horkou ji podáváme.
- Na talíři pizzu pokapeme dobrým olivovým olejem a dle chuti můžeme přidat i špetku čerstvě mletého pepře z mlýnku.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz