Pizza s lososem a špenátem


Další variaci pizzy si můžete dát s lososem a špenátem.

Základní těsto na pizzu:

  • 1000 g hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

V míse smícháme mouku s vlažnou vodou, ve které jsme rozmíchali sáček sušeného droždí. Přidáme olivový olej a špetku soli. Vařečkou vypracujeme těsto, které necháme v chladničce odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto v míse potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, aby neosychalo. Již před odležením můžeme těsto rozdělit na jednotlivé porce a nachystat si bochánky. Na 1 ks pizzy počítáme s cca 120 g těsta, tzn. že z 1 kg mouky upečeme 8 ks.

Pizza s lososem a špenátem

Pizza obložená lososem a špenátem je nejchutnější se smetanovým základem.

Na 2 ks pizzy potřebujeme:

  • předem připravené vykynuté a odleželé těsto

na smetanový základ:

  • 150 g ricotty nebo přírodního sýru
  • 3-4 lžíce smetany
  • mořskou sůl se sušenými bylinkami

 

DSC_2227

na obložení:

  • 200 g uzeného lososa
  • špetku soli
  • špetku hrubě mletého pepře
  • strouhanou citrónovou kůru
  • 1 lžičku citrónové šťávy
  • čerstvé špenátové listy
  • olivový olej

 

DSC_2231

 

Postup přípravy:

  1. Ricottu hladce rozmícháme se smetanou a ochutíme bylinkovou solí.
  2. Těsto na pizzu tence rozválíme, položíme na kulatý pizza plech. Podle tradice ji můžeme sázet rovnou lopatou do pece a péct přímo na kameni.
  3. Těsto pokryjeme několika lžícemi smetanového základu a rozetřeme ho celé ploše, vyjma tenkého proužku těsně u okrajů.
  4. Obložíme spařenými listy špenátu a přidáme kousky uzeného lososa. Zakápneme citrónovou šťávou a přidáme trochu strouhané kůry a mletého černého pepře.
  5. Připravenou pizzu vložíme do přední poloviny pece vytopené na 320 °C. Pečeme cca 3 minuty při otevřených dvířkách a v polovině pečení pizzu otočíme o 180 °, aby se okraje stejnoměrně propekly.
  6. Pizzu vytáhneme pomocí kovové lopatky a ještě horkou ji podáváme.
  7. Na talíři pizzu pokapeme dobrým olivovým olejem a dle chuti můžeme přidat i špetku čerstvě mletého pepře z mlýnku.

DSC_2252

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Leave a Reply

Required fields are marked *