Rolované pečivo z pizza těsta překvapí svou šťavnatostí uvnitř a nadchne křupavostí povrchu. Tato dokonalá kombinace vznikne za pár minut v rozpálené peci na dřevo. Tento recept skýtá mnoho rafinovaných možností, jak si pohrát s přípravou náplně, ale použití klasických italských surovin v té nejlepší kvalitě dokáže patřičně navnadit snad každého gurmána, proto jim zůstávám věrna.
Příprava těsta:
(množství pro 4 osoby)
- 250 g hladké mouky (typ 00)
- 150 g kukuřičné krupice
- ½ kostky čerstvých kvasnic
- 1 čajová lžička cukru
- 5 polévkových lžic panenského olivového oleje
- (trochu mouky na podsypávání při vyvalování těsta)
Na náplň:
- 2 ks buvolí mozzarelly
- 100 g parmské šunky
- 200 ml rajčatového protlaku
- 1 lžíce cukru
- čerstvé bylinky: bazalka, saturejka, tymián, rozmarýn
- mořská jemně mletá sůl
- čerstvě mletý černý pepř
Postup přípravy:
Hladkou mouku a kukuřičnou krupici smícháme s ½ čajové lžičky soli a v míse dobře promícháme. Čerstvé droždí nadrobíme do hrníčku, smícháme s ½ čajové lžičky cukru a zalijeme 250 ml vlažné vody a necháme pár minut odstát, dokud se nezvedne kvásek. Hotový kvásek přidáme do mísy s moučnou směsí a za pomoci olivového oleje zaděláme hladké, pružné a nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme v klidu cca 60 minut odležet, aby dobře nakynulo.
Nakynuté těsto rozdělíme na několik malých bochánků (o váze cca 80-100 g), ze kterých vyvalujeme tenké placky o průměru cca 20 cm. Každou placku pomázneme vrstvou rajčatové omáčky z pasírovaných rajčat (Passata di pomodoro). Tu koupíme buď hotovou, nebo si ji připravíme sami doma ze zralých loupaných rajčat. Odstraníme semínka, dužinu pokrájíme na menší kousky a podusíme se špetkou soli. Dle chuti omáčku mírně dosladíme. Můžeme ochutit pokrájenými čerstvými bylinkami, např. bazalkou nebo saturejkou, které dodají výraznější chuť.
Na tomatový základ položíme tenký plátek sušené parmské šunky, kousky buvolí mozzarelly a pro chuť lístek bazalky. Podle chuti přidáme špetku soli a čerstvě namletého pepře.
Pizza rolky pevně stočíme, zakulatíme a uzavřeme otvory u špičky a vložíme do přední části hodně roztopené pece. Žhavé uhlíky máme rozprostřeny podél zadní stěny pece a můžeme k nim přihodit i větvičku rozmarýnu nebo borovou šišku pro pěkné aroma. Pečeme při 320 až 350 °C cca 2,5 až 3 minuty a během pečení pizza rolky otočíme, aby se upekly ze všech stran rovnoměrně.
Upečené rolky vyjmeme z pece a na prkénku nakrájíme na menší dílky a ihned konzumujeme. Dle chuti můžeme pokapat dobrým olivovým olejem.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz