Šťavnaté pizza rolky


Rolované pečivo z pizza těsta překvapí svou šťavnatostí uvnitř a nadchne křupavostí povrchu. Tato dokonalá kombinace vznikne za pár minut v rozpálené peci na dřevo. Tento recept skýtá mnoho rafinovaných možností, jak si pohrát s přípravou náplně, ale použití klasických italských surovin v té nejlepší kvalitě dokáže patřičně navnadit snad každého gurmána, proto jim zůstávám věrna.

DSC_7848

Příprava těsta:

(množství pro 4 osoby)

  • 250 g hladké mouky (typ 00)
  • 150 g kukuřičné krupice
  • ½ kostky čerstvých kvasnic
  • 1 čajová lžička cukru
  • 5 polévkových lžic panenského olivového oleje
  • (trochu mouky na podsypávání při vyvalování těsta)

DSC_7851

Na náplň:

  • 2 ks buvolí mozzarelly
  • 100 g parmské šunky
  • 200 ml rajčatového protlaku
  • 1 lžíce cukru
  • čerstvé bylinky: bazalka, saturejka, tymián, rozmarýn
  • mořská jemně mletá sůl
  • čerstvě mletý černý pepř

 

Postup přípravy:

Hladkou mouku a kukuřičnou krupici smícháme s ½ čajové lžičky soli a v míse dobře promícháme. Čerstvé droždí nadrobíme do hrníčku, smícháme s ½ čajové lžičky cukru a zalijeme 250 ml vlažné vody a necháme pár minut odstát, dokud se nezvedne kvásek. Hotový kvásek přidáme do mísy s moučnou směsí a za pomoci olivového oleje zaděláme hladké, pružné a nelepivé těsto, které přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme v klidu cca 60 minut odležet, aby dobře nakynulo.

DSC_7869

Nakynuté těsto rozdělíme na několik malých bochánků (o váze cca 80-100 g), ze kterých vyvalujeme tenké placky o průměru cca 20 cm. Každou placku pomázneme vrstvou rajčatové omáčky z pasírovaných rajčat (Passata di pomodoro). Tu koupíme buď hotovou, nebo si ji připravíme sami doma ze zralých loupaných rajčat. Odstraníme semínka, dužinu pokrájíme na menší kousky a podusíme se špetkou soli. Dle chuti omáčku mírně dosladíme. Můžeme ochutit pokrájenými čerstvými bylinkami, např. bazalkou nebo saturejkou, které dodají výraznější chuť.

DSC_7990

Na tomatový základ položíme tenký plátek sušené parmské šunky, kousky buvolí mozzarelly a pro chuť lístek bazalky. Podle chuti přidáme špetku soli a čerstvě namletého pepře.

Pizza rolky pevně stočíme, zakulatíme a uzavřeme otvory u špičky a vložíme do přední části hodně roztopené pece. Žhavé uhlíky máme rozprostřeny podél zadní stěny pece a můžeme k nim přihodit i větvičku rozmarýnu nebo borovou šišku pro pěkné aroma. Pečeme při 320 až 350 °C cca 2,5 až 3 minuty a během pečení pizza rolky otočíme, aby se upekly ze všech stran rovnoměrně.

DSC_8022

Upečené rolky vyjmeme z pece a na prkénku nakrájíme na menší dílky a ihned konzumujeme. Dle chuti můžeme pokapat dobrým olivovým olejem.

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

 

Leave a Reply

Required fields are marked *