Crostata alla marmellata


Italský koláček s marmeládou a ovocem je ideální v době hojnosti čerstvého ovoce, které můžeme podle libosti kombinovat jak chuťově, tak barevně. Dokonale ho rozsvítí i jedlé kvítky (muškáty nebo levandule).

Léto inspiruje!

ACrostata (24)

Příprava těsta:

  • 400 g hladké mouky
  • 70 g másla
  • 1 čerstvé vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 100 g ricotty (popřípadě plnotučného tvarohu nebo hustého řeckého jogurtu)
  • špetka strouhané citrónové kůry
  • 100 ml červené marmelády (lesní směs nebo pikantní rybízová)
  • čerstvé ovoce na ozdobu
  • moučkový cukr na posypání

 

ACrostata (71)

ACrostata (72)

Postup přípravy:

  1. Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, solí a ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Přidáme chladné máslo pokrájené na drobné kostičky a ricottu. Vypracujeme pevné a nelepivé těsto, které vytvarujeme do bochníčku a zabalíme do potravinové fólie. V chladu necháme 1 hodinu odležet.
  2. Pec vytopíme na teplotu cca 220 až 240 °C.
  3. Odleželé těsto rozdělíme na několik menších kousků, ze kterých vyválíme na pomoučeném vále tenkou kulatou placku o průměru dezertního talířku.
  4. Do středu placky vložíme 1 lžíci marmelády a dle chuti poklademe ovocem. Kraje koláčku ohrneme jako manžetu kolem náplně, čímž zabráníme vytékání. Před vložením do pece ještě můžeme trochu posypat přírodním třtinovým cukrem, který na povrchu pěkně zkaramelizuje.
  5. Koláčky nabereme na lopatku a sázíme do přední části pece. Pečeme dle potřeby cca 5 až 7 minut (v závislosti na velikosti a tloušťce těsta). Pečeme při otevřených dvířkách a během pečení koláčky nezapomeneme otočit o 180 °C, aby se okraje propekly stejnoměrně a byly křupavé.
  6. Upečené koláčky vyjmeme pomocí kovové lopatky. Ještě horké je obložíme kousky ovoce a posypeme moučkovým cukrem. Na půvabu pečivu přidá i zdobení z barevných a voňavých jedlých kvítků.
  7. Horké koláčky s ovocem podáváme ke kávě nebo se stopičkou ovocného likéru.
  8. V Itálii se tento druh koláčků také dělá v podobě mřížkového koláčku s marmeládou. Mřížka se vyrobí z tenkých plátků těsta a poklade se křížem přes naplněný koláček v několika řadách.

ACrostata (47)

ACrostata (12)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Leave a Reply

Required fields are marked *