Italský koláček s marmeládou a ovocem je ideální v době hojnosti čerstvého ovoce, které můžeme podle libosti kombinovat jak chuťově, tak barevně. Dokonale ho rozsvítí i jedlé kvítky (muškáty nebo levandule).
Léto inspiruje!
Příprava těsta:
- 400 g hladké mouky
- 70 g másla
- 1 čerstvé vejce
- 1 lžička kypřícího prášku
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 100 g ricotty (popřípadě plnotučného tvarohu nebo hustého řeckého jogurtu)
- špetka strouhané citrónové kůry
- 100 ml červené marmelády (lesní směs nebo pikantní rybízová)
- čerstvé ovoce na ozdobu
- moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
- Mouku smícháme s práškem do pečiva, cukrem, solí a ochutíme strouhanou citrónovou kůrou. Přidáme chladné máslo pokrájené na drobné kostičky a ricottu. Vypracujeme pevné a nelepivé těsto, které vytvarujeme do bochníčku a zabalíme do potravinové fólie. V chladu necháme 1 hodinu odležet.
- Pec vytopíme na teplotu cca 220 až 240 °C.
- Odleželé těsto rozdělíme na několik menších kousků, ze kterých vyválíme na pomoučeném vále tenkou kulatou placku o průměru dezertního talířku.
- Do středu placky vložíme 1 lžíci marmelády a dle chuti poklademe ovocem. Kraje koláčku ohrneme jako manžetu kolem náplně, čímž zabráníme vytékání. Před vložením do pece ještě můžeme trochu posypat přírodním třtinovým cukrem, který na povrchu pěkně zkaramelizuje.
- Koláčky nabereme na lopatku a sázíme do přední části pece. Pečeme dle potřeby cca 5 až 7 minut (v závislosti na velikosti a tloušťce těsta). Pečeme při otevřených dvířkách a během pečení koláčky nezapomeneme otočit o 180 °C, aby se okraje propekly stejnoměrně a byly křupavé.
- Upečené koláčky vyjmeme pomocí kovové lopatky. Ještě horké je obložíme kousky ovoce a posypeme moučkovým cukrem. Na půvabu pečivu přidá i zdobení z barevných a voňavých jedlých kvítků.
- Horké koláčky s ovocem podáváme ke kávě nebo se stopičkou ovocného likéru.
- V Itálii se tento druh koláčků také dělá v podobě mřížkového koláčku s marmeládou. Mřížka se vyrobí z tenkých plátků těsta a poklade se křížem přes naplněný koláček v několika řadách.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz