Pizza pralinky s česnekovou omáčkou


Pizza pralinky jsem pojmenovala malé kousky pizza těsta pečené v horké peci přímo na kameni a propíchnuté bylinkami. Výsledným efektem jsou křupavé kousky plné bylinkového parfému. Tak jako každá čokoládová pralinka uvnitř sebe ukrývá rafinovanou náplň, tyhle pizza pralinky jsou doslova nadívané vůní rozmarýnu, tymiánu, saturejky, šalvěje atd. Čím víc roztodivných bylinek použijete, tím bude výsledek zajímavější. Na přípravu zužitkujeme zbytky těsta po pečení pizzy.

Základní těsto na pizzu:

  • 1000 g hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetka soli

V míse smícháme mouku s vlažnou vodou, ve které jsme rozmíchali sáček sušeného droždí. Přidáme olivový olej a špetku soli. Vařečkou vypracujeme těsto, které necháme v chladničce odležet, nejlépe do druhého dne. Těsto v míse potřeme olivovým olejem a zabalíme do fólie, aby neosychalo. Na pomoučeném vále z těsta vytvarujeme váleček a odkrajujeme malé kousky. Do každého kousku zapíchneme snítku bylinky. Pokud chcete být kreativní, můžete do těsta schovat malý kousek sušeného rajčete, olivu, sardelku, atd. Popusťte uzdu vlastní fantazii.

(Těsto, které nezužitkujeme uchováme v chladničce do příštího pečení, ale můžeme ho bez problémů zamrazit. Proto raději zadělávám rovnou z 1 kg mouky.)

Připravené kousky vložíme do přední poloviny dobře vytopené pece a pečeme cca 3 minuty při otevřených dvířkách. Upečené křehké a křupavé kousky podáváme ještě teplé a doplníme je o pikantní studenou česnekovou omáčku.


Studená česneková omáčka

  • 500 g ve slupce vařených brambor
  • 1 hlavička česneku
  • 3 čerstvé žloutky
  • šťáva z půlky citrónu
  • mořská sůl
  • podle potřeby kvalitní olej

Vařené brambory oloupeme, nastrouháme na struhadle s nejmenšími slzičkami, osolíme, smícháme se žloutky a citrónovou šťávou a umixujeme hladkou omáčku, kterou ochutíme prolisovaným česnekem. Vychladíme a podáváme v misce jako namáčecí omáčku k pizza pralinkám.

Můžeme si připravit i klasickou česnekovou majonézu:

 

Česneková majonéza

  • 250 g majonézy
  • 3 stroužky česneku
  • mořská sůl
  • 2 lžičky citrónové šťávy

Česnekové stroužky oloupeme a utřeme se solí. Promícháme s majonézou a ochutíme citrónovou šťávou. Před podáváním dobře vychladíme a podáváme v misce jako doplněk k pizza pralinkám.

 

Kdo hledá dietnější variantu, připraví si zdravý bylinkový dip:

Bylinkový dip

  • 100 g tvarohu
  • 50 g bílého jogurtu
  • 50 g husté kysané smetany
  • sůl
  • bylinky (petrželka, pažitka, naťová cibulka)

Tvaroh smícháme s jogurtem a kysanou smetanou, podle chuti osolíme a vmícháme drobně nasekané bylinky.

 

Co rozhodně nelze opominout, je dobré víno. V téhle společnosti totiž pizza pralinky zazáří v celé své chutné nádheře.

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Leave a Reply

Required fields are marked *