Domácí chléb z pece se semínky


Pečení domácího chleba je činnost pro radost, ale v neposlední řadě také oslava pekařského řemesla. Chléb pečený ve správně dřevem roztopené peci nemá srovnání a z hotového výsledku budete mít radost.

 

Potřebujeme:

  • 600 g hladké chlebové pšeničné mouky
  • 400 g hladké chlebové žitné mouky
  • 1 kostku čerstvých kvasnic (42 g)
  • 2-3 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 2 lžíce octa
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • trochu cukru
  • 600 ml vlažné vody
  • semínka dle chuti (dýňové, slunečnicové, sezamové, konopné)

DSC_2498 (Custom)

Postup přípravy:

Do velké mísy nasypeme všechnu mouku, předem ji provzdušníme přesypáním přes sítko. Do mouky zamícháme sůl a kmín, přidáme olej, ocet a semínka.

V menší misce připravíme kvásek. Do 200 ml vlažné vody se špetkou cukru rozdrobíme kvasnice, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Na teplém místě bude kvásek za 5 minut hotov a pěkně nabude.

Hotový kvásek přidáme do velké mísy k mouce, přilijeme 400 ml vlažné vody a důkladně vařečkou zpracujeme těsto. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme v klidu cca 45 minut kynout. Poté těsto vyjmeme z mísy a propracujeme ho ještě důkladně na pomoučeném vále. Z těsta vytvarujeme kulatý bochníček a ten necháme dalších 30 minut kynout (proces kynutí můžeme o nějakou půlhodinku klidně nastavit).DSC_2505 (Custom) Těsto během procesu kynutí dvojnásobně zvětší svůj obsah.

Před pečením potřeme povrch chleba lehce olejem, který si vetřeme do rukou. Pečeme ve vytopené peci na 200 °C až 220 °C přímo na kameni cca 45-50 minut. Chléb je upečený tehdy, když při poklepu na jeho spodní stranu tzv. pěkně zvoní.

 

 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz

Leave a Reply

Required fields are marked *