Pečení domácího chleba je činnost pro radost, ale v neposlední řadě také oslava pekařského řemesla. Chléb pečený ve správně dřevem roztopené peci nemá srovnání a z hotového výsledku budete mít radost.
Potřebujeme:
- 600 g hladké chlebové pšeničné mouky
- 400 g hladké chlebové žitné mouky
- 1 kostku čerstvých kvasnic (42 g)
- 2-3 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 2 lžíce octa
- 4 lžíce slunečnicového oleje
- trochu cukru
- 600 ml vlažné vody
- semínka dle chuti (dýňové, slunečnicové, sezamové, konopné)
Postup přípravy:
Do velké mísy nasypeme všechnu mouku, předem ji provzdušníme přesypáním přes sítko. Do mouky zamícháme sůl a kmín, přidáme olej, ocet a semínka.
V menší misce připravíme kvásek. Do 200 ml vlažné vody se špetkou cukru rozdrobíme kvasnice, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Na teplém místě bude kvásek za 5 minut hotov a pěkně nabude.
Hotový kvásek přidáme do velké mísy k mouce, přilijeme 400 ml vlažné vody a důkladně vařečkou zpracujeme těsto. Těsto v míse přikryjeme utěrkou a necháme v klidu cca 45 minut kynout. Poté těsto vyjmeme z mísy a propracujeme ho ještě důkladně na pomoučeném vále. Z těsta vytvarujeme kulatý bochníček a ten necháme dalších 30 minut kynout (proces kynutí můžeme o nějakou půlhodinku klidně nastavit). Těsto během procesu kynutí dvojnásobně zvětší svůj obsah.
Před pečením potřeme povrch chleba lehce olejem, který si vetřeme do rukou. Pečeme ve vytopené peci na 200 °C až 220 °C přímo na kameni cca 45-50 minut. Chléb je upečený tehdy, když při poklepu na jeho spodní stranu tzv. pěkně zvoní.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová / www.gurmanka.cz