Nevím, jak vy, ale já se té své nemohla dočkat. Nicméně, nic jsem nechtěla uspěchat. Je to přeci jen investice, u které jsem potřebovala mít jistotu, že se vyplatí. Proto samotné koupi předcházela dlooouhá rešerše. Abyste to vy měli jednodušší, chci vám předat, co jsem se od různých výrobců, známých a recenzentů dozvěděla a jaké rady a poznatky jsem nasbírala.
Váháte, zda je zahradní pec to pravé pro vaši zahradu? Pak rozhodně čtěte dál.
- Takže za prvé: připravte se na to, že pokud si zahradní pec pořídíte, nebude se vám už od ní chtít odlepit.
- Smiřte se s tím, že pokud chcete zahradní pec, která bude spolehlivě fungovat po celý rok (v létě i v zimě) a nerozpadne se vám po dvou letech pečení, něco to stojí. Ale za sebe můžu říct, že rozhodně nebudete litovat.
- Grilování je zajímavá kuchařská disciplína, ale s pecí budete vařit jinou ligu. Ve vytopené peci se jídlo peče účinkem horkého vzduchu, takže nehrozí riziko přepalování ohněm a vzniku rakovinotvorných látek. Jídlo z pece je vynikající, skvěle voní a vlivem nekomplikované přípravy je i zdravé.
- Ujasněte si, zda máte pec kam dát. Pokud ne, můžete si koupit mobilní pec na praktickém vozíku. Anebo si postavte nějaký podstavec, na který pec umístíte. Prodejci vám jistě rádi poradí.
- Ujistěte se, že zahradní pec je vyrobena z vypalovaného materiálu (např. žárobetonu). Díky tomu je totiž maximálně odolná vůči teplotním výkyvům a vy ji můžete používat i v zimě.
- Žárobeton je vhodný i proto, že se pec jen tak nepoškrábe ani neodře. Navíc pec nemusíte před samotným použitím vypalovat. Když si ji dovezete domů, můžete ji hned začít používat. Bez čekání.
- Jako dvojku bych vám doporučila pece ze sušeného materiálu. U těch ale při prudkém zahřátí hrozí jejich prasknutí. Zvažte proto, zda vám za cenu ušetření pár peněz stojí riskovat, že vám pec rupne. Já se rozhodla pro kvalitu.
- Dávejte si pozor na pece z šamotu – je prašný a jen málo odolný, takže při pečení na dně pece zůstávají v jídle drobky šamotového písku. A to by se vašim strávníkům asi moc nelíbilo.
- Materiál je ale jen půl úspěchu. Pokud pec není dobře postavená, nezachrání ji ani špičkový materiál. Já jsem se nakonec rozhodla pro tzv. skládačku. Za prvé jednotlivé díly snadno přemístíte, za druhé si ji snadno postavíte sami a za třetí se k sobě jednotlivé díly nijak nelepí, díky čemu má pak materiál možnost roztáhnout se i smrštit. To je při zahřívání jakéhokoliv materiálu naprosto běžná věc. Problém je, že pokud je pec lepená, praská, protože materiál nemá žádný prostor pro pohyb. Navíc se po letech užívání mohou začít tmely a lepidla drolit a dostávat se do vašeho jídla.
- Přesvědčte se o tom, že je zahradní pec zkonstruována tak, aby maximálně využívala vytvořené teplo. Akumulace tepla je pro pečení v zahradní peci velmi důležitá. Šetří vám totiž nejen čas, ale i peníze za dřevo.
- Rozmyslete si, zda si chcete pořídit jen akumulační složku, kterou pak obestavíte a izolujete sami. To je vhodné do interiéru, pro zabudování do stěny, ale i zahradní kuchyni či altán. Je však třeba počítat s dalšími náklady a spoustou práce. Hotové pece jsou ideální pro ty, kteří chtějí pec používat ihned, chtějí ušetřit čas a námahu spojenou se zprovozněním pece a kteří ji chtějí používat na zahradě. Moje pec Amphora je odolná proti vodě a stačí ji mít jen pod nějakou stříškou anebo ji po vychladnutí zabalit do nepromokavé plachty. Já jsem se ale rozhodla pro mobilní pec na praktickém vozíku. Tu mohu kdykoliv jednoduše vyvézt na zahradu a pak ji zase schovat pod přístřešek.
- Nečekejte, že budete mistři v roztápění pece hned napoprvé, chce to trošičku praxe. Na druhou stranu, když už se to člověk naučí, je to směšně jednoduché a rychlé.
- Vybírejte si pec, která s minimální spotřebou dřeva udrží vysokou teplotu po dlouhou dobu. Ušetříte tak dost peněz a také se vyhnete neustálému přikládání dřeva.
- Vždy se ptejte na délku rozpalování pece. Ta, co mám já, je asi za hodinu nahřátá na 220 až 250°C. Dostat se z této teploty na teplotu 300 až 350 °C pro pečení pizzy je otázkou krátké chvilky. To už se vyrovná rychlosti zahradních grilů.
Udělejte si radost. Pořiďte si skvělou zahradní pec a pečte pro sebe, svou rodinu i přátele. Milují ji všichni – děti, dospělí i prarodiče. Jídlo z ní je vynikající, neuvěřitelně krásně voní ohněm a dřevem, je krásně nostalgické a také zdravé. V dnešní době si nikdy nemůžeme být jistí tím, co jíme. Ale aspoň si můžeme být jistí, že přípravou toho jídla si ještě víc neškodíme.
A jestli se vám zdá mé nadšení přehnané, pak si zahradní pec Amphora půjčte. Na den, na víkend, na týden… Vyzkoušejte ji a uvidíte!
Dobrý den Šárko, jaký máte prosím přesně typ pece?
Dobrý den Šárko, je to zahradní pec Amphora.